מחאת הדיור

יש האומרים כי זרמים תת קרקעיים גדולים גורמים למחאות גדולות לפרוץ ברגע. כך היה בקיץ 2011 כאשר מאות אלפי ישראלים יצאו לרחובות, ראשית בגלל מחירי הדיור המופקעים ובהמשך לאור המצב הקשה של הישראלי הסביר שמסלול חייו הינו כמו בספרים: צבא, אוניברסיטה, עבודה ומשפחה בו פשוט מתקשים לסגור את החודש גם כאשר מרוויחים משכורות שהן סבירות יחסית.
כיום, גם כאשר הולכים לבחירות בקרוב, הנושא המדובר ביותר הינו משבר הדיור. מאז שנת 2008 עלו מחירי הדיור בעשרות אחוזים, בעוד המשכורת הממוצעת במשק עלתה בצורה מתונה יחסית, מה שהביא לכך שעל מנת שזוג צעיר יוכל לרכוש דירה, עליו לשעבד לפחות 155 משכורות לדירות 4 חדרים ו-189(!) משכורות לדירת חמישה חדרים מקבלן.
ללא ספק, מדובר על אחד המשברים המהותיים שעוברים על החברה הישראלית ואין ספק שעד כה נכשלו נבחרי הציבור לספק פתרון הולם לזוגות הצעירים. לאחרונה הוציא מבקר המדינה דו"ח מקיף בו הוא מתאר את הגורמים למשבר הדיור בישראל: הפסקת שיווקי הקרקעות באזור המרכז ע"י ממשלת אולמרט בשנת 2008, מה שהביא למחסור מצטבר של יותר ממאה אלף דירות בשוק.
לאחר שנכנסה ממשלת נתניהו לכהונתה באפריל 2009, רק בקיץ 2010 זוהתה הבעיה ובמקביל גדל הפער בין ההיצע לביקוש, דבר שהעלה את מחירי הדירות משמעותית. כמו כן, מספר התחלות הבנייה של הדירות בארץ היה נמוך לאור הבירוקרטיה הרבה שגורמת לכך שאישור תוכנית בנייה גדולה לוקחת 8 שנים. כמו כן, משרדי הממשלה השונים פעלו במקביל מבלי שיהיה גוף מטה מסודר שינחה אותם.
מומחים לשוק הנדל"ן טוענים כי אלו חלק קטן מהבעיות בלבד. כך לדוגמא, על מנת שבאמת ניתן יהיה לבנות בארץ יש צורך דחוף בידיים עובדות: כלומר באלפי פועלים ומנהלים עבודה ואלו נמצאים רק בחו"ל או גם במהנדסים אזרחיים. כמו כן, קיים מחנק אשראי לחברות הבניה השונות שמוגבלות בסכומים אותן הן יכולות לקחת וצריך לפתור גם את נושא זה.
יש האומרים כי מדובר על משבר מורכב במיוחד, אולם ללא המחאה של שנת 2011 ספק אם נושא זה היה מגיע לסדר היום והיה משפיע כ"כ על השיח הציבורי וכנראה גם על תוצאות הבחירות הקרובות (כפי שהשפיע על הבחירות בשנת 2013).

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *